Kristallen – Blogg http://kristallen.tv/ <![CDATA[Datum för Kristallen 2014 klara]]> http://kristallen.tv/blogg/datum-fr-kristallen-2014-klara Wed, 12 Mar 2014 11:44:00 +0100 Kristallen seminariet kommer att hållas torsdagen den 28 augusti och galan direktsänds fredagen den 29 augusti kl. 20.00 i TV4.

]]>
http://kristallen.tv//blogg/datum-fr-kristallen-2014-klara
<![CDATA[Kristallens jury]]> http://kristallen.tv/blogg/kristallens-jury Mon, 02 Sep 2013 09:18:00 +0200

148 svenska TV-program tog sig genom det första nålsögat - att ens bli anmäld av respektive kanal till kampen om en åtråvärd Kristallen- statyett.

En jury på 14 personer ägnade sedan veckor åt att titta på varenda ett av dem. Om och om igen.

Sen kom dagen med de stora känslorna, vilda diskussionerna, lena hyllningar och stormiga sågningar.

Undrat hur det går till när vinnarna av Kristallen utses? Tio av de femton kategorierna väljs av en jury, fyra av TV-tittarna och så Hederspriset som utses av styrelsen.

Att bli invald i Kristallens prisjury är ett hedersuppdrag. I regelverket står det att man ska ha stor erfarenhet av TV-arbete och dessutom "besitta en allmän klokskap". Kanalerna väljer två representanter var (UR en) och fyra kommer från producentföreningen och så Kristallens ordförande.

Alla tar sitt uppdrag på stort allvar. Man kommer väl förberedd till jurydagen, pärmar med anteckningar och egen betygsättning av alla program.

I instruktionerna står att vi stänger dörren och håller sedan på tills vi är klara. Det serveras frukost, lunch och till och med middag om det behövs. Ungefär som den klassiska filmen "Tolv edsvurna män". Fast här är det mer än dubbelt så många kvinnor som män.

Det börjar lite blygt. Man lurpassar på varandra, lyssnar av. Men det dröjer inte länge innan det bildas för- och emotläger kring alla program. Argumenten blir intensivare, röstläget högre och underhållningen större.

Till slut har man, ofta efter stor vånda, enats kring vilka fem program som ska nomineras i varje kategori. Och efter det vidtar den hemliga och personliga röstningen. Varje jurymedlem skriver ned sina egna favoriter, tre poäng till ettan, två till tvåa och ett poäng till den som bedöms vara tredje bäst.

Kuverten förseglas och hamnar hos en notarius publicus som kontrollerar och sammanställer resultatet. Vilket betyder att juryn går hem utan att veta vilka program de röstat fram som segrare. Det hade nog aldrig Henry Fonda, Lee J Cobb och de andra i "Tolv edsvurna män" gått med på.

Men nu avslöjas inga resultat förrän på galakvällen. 

Kanske gnäller du på resultatet i år, kanske hade du hellre sett andra vinnare. Men du kan vara övertygad om att årets jury gjort sitt allra yttersta för att resultatet ska vara rätt och att de bästa programmen också är de som tar hem statyetterna. Sedan är naturligtvis begreppet "bästa program" vitt och personligt. Extra vikt läggs vid nyskapande och genuin kvalitet. Men varje jurymedlem röstar efter sitt eget huvud.

Det blir bäst så.

 

Svante Stockselius

Kristallens ordförande

 

PS. Tack till årets jury som bestod av: Asta Dalman - UR, Clara Mannheimer - SVT, Joa Heimer - Nordisk Film, Joakim Franke - Kanal 5, Kajsa Lindohf - MTGTV, Karin Hübinette - SVT, Kjell Dabrowski - Dabrowski TV, Lotta Stemme - MTGTV, Malte Andreasson - TV4, Marit Danielsson- TV4, Peter Erixon- Elk Entertainment, Susanne Söderberg - Kanal 5, Ulrika Bokstad- ITV Studios.

 

]]>
http://kristallen.tv//blogg/kristallens-jury
<![CDATA[15 Kristaller är utdelade...]]> http://kristallen.tv/blogg/15-kristaller-r-utdelade Fri, 30 Aug 2013 22:44:00 +0200 Här kan du läsa vilka som fick ta emot priser i kvällens direktsända gala.

]]>
http://kristallen.tv//blogg/15-kristaller-r-utdelade
<![CDATA[Erik vs David. Palme vs Stenbeck. Årets nominerade är...]]> http://kristallen.tv/blogg/de-nominerade-r4 Wed, 14 Aug 2013 08:22:00 +0200 Hela listan

]]>
http://kristallen.tv//blogg/de-nominerade-r4
<![CDATA[Dirawi och Pops leder Kristallen ]]> http://kristallen.tv/blogg/dirawi-och-pops-leder-kristallen Thu, 01 Aug 2013 10:16:00 +0200  

 

Båda programledarna har tidigare vunnit Kristallenpriser, faktiskt så sent som förra årets då Pops och Dirawi röstades fram till Årets sport-tv profil och Årets kvinnliga programledare. André Pops är vanligtvis programledare på SVT sport, medan Gina Dirawi bland annat har kunnat ses som programledare för Melodifestivalen två år i rad.

"Gina och André är en perfekt programledar-combo. Båda är trygga, kul och varma, med erfarenhet av stora evenemang. Som tidigare vinnare av Kristaller vet de också bättre än någon hur prestigefyllt det är att ta emot priset under galakvällen", säger Annie Wegelius, programdirektör på SVT.

Stiftelsen Det svenska TV-priset grundades 2005 av SVT, TV3, TV4, Kanal 5, UR och Film&TV-producenterna. Stiftelsen belönar det bästa inom svensk television med priset Kristallen. TV-priset Kristallen delas ut för nionde året och sänds i SVT för tredje gången. 15 statyetter delas ut till välförtjänta tv-insatser under det gångna året. Av de 15 olika kategorierna utses tio av pristagarna av en jury, fyra av publiken och ett, Hederspriset, av Kristallens styrelse.

SVT1 fredag 30 augusti kl 20.00: Kristallen 2013

 

]]>
http://kristallen.tv//blogg/dirawi-och-pops-leder-kristallen
<![CDATA[Ola Ahlvarsson berättar lite mer om seminariet]]> http://kristallen.tv/blogg/ola-ahlvarsson-har-ordet Fri, 14 Jun 2013 11:19:00 +0200  

 

Vi ser på TV i framtiden

 

Några av våra talare som tillsammans med svenska TV-profiler, företagsledare, annonsörer och entreprenörer kommer att skapa en oförglömlig dag ….

Stephen Sackur, BBCs stjärnreporter och programledare för Hard Talk

Arnd Benninghof, Digital chef för tyska TV-jätten Prosieben

Anders Berglund, försäljningschef Schibsted och eldsjälen bakom Aftonbladets webb-TV- satsning

Stina Honkamaa, United Screens, Googles Sverigechef som lämnat sökjätten för att att grunda glödheta United Screens

Jeroen Elfferich, VD och grundare av Ex Machina, den europeiska ledaren inom  social TV and second screen-lösningar

Årets Kristallenseminarium samlar traditionsenligt den svenska TV-eliten till årets viktigaste event. Nytt för i år att vi även öppnar dörrarna för ledare från andra industrier som vill vara med och bygga framtidens mediaarena. Digitala möjligheter och ny teknologi är ett genomgående tema och vad som händer när TV blir social, digital och flyttar ut från TV-soffan in i våra mobiler och andra kanaler. Vi är särskilt stolta över att ha lyckats samla ett dream team av internationella topptalare som tillsammans med ledarna för den svenska TV-branschen kommer inspirera, utmana, lära ut och provocera på Cirkus stora scen och i expert-workshopar.

 

]]>
http://kristallen.tv//blogg/ola-ahlvarsson-har-ordet
<![CDATA[Kristallen och SIME lanserar tillsammans Kristallenseminariet den 29 augusti]]> http://kristallen.tv/blogg/kristallen-och-sime-lanserar-tillsammans-kristallenseminariet-den-29-augusti Tue, 14 May 2013 14:41:00 +0200  

TV-branschen står inför en dramatisk förändring där rörlig bild lämnat TV-rutan och flyttar in i mobiler, plattor och sociala nätverk. Trenden att nästan alla sitter med en dator i knät i TV-soffan blir ännu mer spännande när den kopplas till TV-världens berättande, marknadsföring och möjlighet att engagera tittaren på nya sätt. Tittaren får tillgång till ett fantastiskt utbud via nya tjänster som Netflix, Apple TV, Magine och många andra innovativa uppstickare men hur den framtida kakan ska delas är fortfarande oklart och kampen om TV-soffan har knappt börjat.

Det är med denna utgångspunkt som årets Kristallenseminarium spänner bågen i vad som blir Kristallens mest ambitiösa satsning någonsin. På scen blandas internationella gäster som bl a tyska TV-jätten Prosiebens Arnd Benninghof med den svenska eliten från kanalerna, produktionsbolagen och säljbolagen. På scen, i workshops och i korridorerna möts journalister, säljare, producenter, programledare, filmskapare och branschexperter.

Nytt för i år är att Kristallenseminariet tillsammans med SIME också kommer att bjuda in internationella topptalare från den digitala världens ledare såsom Google, Facebook, Netfix och många fler.

Kristallen kommer även att för första gången öppna sina dörrar för ledare från andra branscher. På Cirkus i Stockholm kommer du möta de hetaste nya entreprenörsbolagen, toppskiktet från andra branscher där Telecom-aktörer, tidningar, ledande webbsajter, spelbranschen och riskkapitalister blickar nyfiket mot framtidens TV-arena.

- Årets satsning kommer att vara mer internationell än tidigare, ha en tydlig digital DNA och vara en mötesplats för många nya spännande möten säger Ola Ahvlarsson från SIME, som också kommer att vara programledare för Kristallenseminariet.

Även formatet är utvecklat med ett tydligare fokus på att deltagarna ska kunna fördjupa sig i de ämnen de tycker är mest relevanta. Programmet på Cirkus stora scen pågår 9-12 och sedan 14-16 däremellan bjuds på kulinariska läckerheter, 12 workshops ledda av experter och internationella talare och mycket tid för den som hellre vill skvallra med kollegor eller boka möten.

 

]]>
http://kristallen.tv//blogg/kristallen-och-sime-lanserar-tillsammans-kristallenseminariet-den-29-augusti
<![CDATA[SVT sänder Kristallen]]> http://kristallen.tv/blogg/boka-datum-redan-nu Mon, 13 May 2013 11:41:00 +0200 SVT1 direktsänder den stjärnspäckade galan fredagen den 30 augusti kl. 20.00.

Det är Meter Televsion som producerar programmet och precis som förra året hålls galan på Stockholmsmässan.

]]>
http://kristallen.tv//blogg/boka-datum-redan-nu