• 10 jun

  .

  Felix Herngren gästar seminariet

  Felix Herngren är en av skaparna av TV-serien Solsidan som sågs av över 2 miljoner tittare per avsnitt. Förutom att han själv spelar en av huvudrollerna har han också skrivit manus, regisserat och producerat serien, tillsammans med andra. Han har även skrivit manus, regisserat och spelat huvudroll i filmerna Varannan vecka och Vuxna människor.

  Han har regisserat hundratals reklamfilmer, många av dem prisbelönta. Felix Herngren har utsetts till världens femte bäste reklamfilmsregissör av The Gunn Report.

   

 • 9 jun

  .

  Oscarsvinnare till seminariet

  Moresco var med och skrev samt producerade genombrottsfilmen Crash 2004. För detta belönades han och Paul Haggis, som även regisserade, med en Oscar 2006 för manuset. Förutom priset för bästa originalmanus vann Crash Oscarstayetter för bästa film och för klippningen, jämte ett flertal andra filmpriser samma år. Han har även skrivit manus för TV-serierna EZ streets, Millennium och The Black Donnelys.

  2012 tilldelades han priset Pioneer in Screenwriting Award vid Burbanks filmfestival.

   

   

   

   

   

 • 19 maj

  .

  Seminarium 2014

  Året Kristallen Seminarium blir en resa i kunskap, storytelling, inspiration och nya affärer. Tillsammans med ett fantastisk laguppställning Svenska och internationella topptalare, ALLA i branschen och DIG djupdyker vi i hur man skapa episka berättelser, knäcker koden för framtidens TV-format och affärsmodeller. Dessutom hänger vi med Oscarsvinnare, bondar med TV chefer, internetgurus, forskare och dagens och morgondagens köpare av innehåll. För första gången är vi på Konserthuset, introducerar ett unikt matchmaking-koncept där du får träffa just de du vill träffa och laddar programmet med fler master classes och campfire session än någonsin.

  Förra årets Kristallen Seminarium fick toppbetyg av ett fullsatt Cirkus. Det var bra. I år blir det episkt.

  Kristallens seminarium 2014 tar utgångspunkt i att TITTAREN bestämmer... och det exceptionella hantverk som krävs för att skapa fantastiska TV-produktioner.

  28 augusti på Konserthuset i Stockholm.

   

 • 14 maj

  .

  Kristallen firar 10-årsjubileum

  I år skiner Kristallen mer än någonsin.

  Det är ju storslaget tioårsjubileum.
  Tänk att vi i snart i tio år har uppmärksammat och prisat det bästa ur den svenska TV-produktionen och samtidigt erbjudit engagerande seminarium som förhoppningsvis har utvecklat vår bransch med nya tankar och idéer.
  Nu hoppas vi kunna erbjuda ett extra rikt smörgåsbord av föreläsare, ämnen och diskussioner när vi intar Konserthuset för årets upplaga av seminariet, torsdagen den 28 augusti. Liksom i fjol samarbetar vi med Sime, ledande då det gäller att arrangera en minnesvärd och spännande seminariedag.

  Kvällen efter, fredag den 29 augusti, dukar vi upp för en sprakande och glittrande jubileumsgala i Stockholmsmässan. I år ska 17 Kristaller delas ut, vi introducerar två nya priskategorier; Årets kvinnliga respektive manliga skådespelare i en TV-produktion. En spännande kväll med sedvanlig superkul efterfest utlovas.

  Galan direktsänds i år i TV4 och extra mycket av allt utlovas av produktionsgänget som i år kommer från Jarowskij.

  Det är alltså en hel del att se fram emot när sommaren börjar gå mot en ny härlig TV-höst. Så missa inte att anmäla dig till Kristallens 10-årsjubileum redan nu för att vara säker på att få en plats!

 • 14 maj

  .

  Biljetterna släpps den 15 maj

 • 12 mar

  .

  Datum för Kristallen 2014 klara

  Kristallen seminariet kommer att hållas torsdagen den 28 augusti och galan direktsänds fredagen den 29 augusti kl. 20.00 i TV4.

 • 2 sep

  .

  Kristallens jury

  148 svenska TV-program tog sig genom det första nålsögat - att ens bli anmäld av respektive kanal till kampen om en åtråvärd Kristallen- statyett.

  En jury på 14 personer ägnade sedan veckor åt att titta på varenda ett av dem. Om och om igen.

  Sen kom dagen med de stora känslorna, vilda diskussionerna, lena hyllningar och stormiga sågningar.

  Undrat hur det går till när vinnarna av Kristallen utses? Tio av de femton kategorierna väljs av en jury, fyra av TV-tittarna och så Hederspriset som utses av styrelsen.

  Att bli invald i Kristallens prisjury är ett hedersuppdrag. I regelverket står det att man ska ha stor erfarenhet av TV-arbete och dessutom "besitta en allmän klokskap". Kanalerna väljer två representanter var (UR en) och fyra kommer från producentföreningen och så Kristallens ordförande.

  Alla tar sitt uppdrag på stort allvar. Man kommer väl förberedd till jurydagen, pärmar med anteckningar och egen betygsättning av alla program.

  I instruktionerna står att vi stänger dörren och håller sedan på tills vi är klara. Det serveras frukost, lunch och till och med middag om det behövs. Ungefär som den klassiska filmen "Tolv edsvurna män". Fast här är det mer än dubbelt så många kvinnor som män.

  Det börjar lite blygt. Man lurpassar på varandra, lyssnar av. Men det dröjer inte länge innan det bildas för- och emotläger kring alla program. Argumenten blir intensivare, röstläget högre och underhållningen större.

  Till slut har man, ofta efter stor vånda, enats kring vilka fem program som ska nomineras i varje kategori. Och efter det vidtar den hemliga och personliga röstningen. Varje jurymedlem skriver ned sina egna favoriter, tre poäng till ettan, två till tvåa och ett poäng till den som bedöms vara tredje bäst.

  Kuverten förseglas och hamnar hos en notarius publicus som kontrollerar och sammanställer resultatet. Vilket betyder att juryn går hem utan att veta vilka program de röstat fram som segrare. Det hade nog aldrig Henry Fonda, Lee J Cobb och de andra i "Tolv edsvurna män" gått med på.

  Men nu avslöjas inga resultat förrän på galakvällen. 

  Kanske gnäller du på resultatet i år, kanske hade du hellre sett andra vinnare. Men du kan vara övertygad om att årets jury gjort sitt allra yttersta för att resultatet ska vara rätt och att de bästa programmen också är de som tar hem statyetterna. Sedan är naturligtvis begreppet "bästa program" vitt och personligt. Extra vikt läggs vid nyskapande och genuin kvalitet. Men varje jurymedlem röstar efter sitt eget huvud.

  Det blir bäst så.

   

  Svante Stockselius

  Kristallens ordförande

   

  PS. Tack till årets jury som bestod av: Asta Dalman - UR, Clara Mannheimer - SVT, Joa Heimer - Nordisk Film, Joakim Franke - Kanal 5, Kajsa Lindohf - MTGTV, Karin Hübinette - SVT, Kjell Dabrowski - Dabrowski TV, Lotta Stemme - MTGTV, Malte Andreasson - TV4, Marit Danielsson- TV4, Peter Erixon- Elk Entertainment, Susanne Söderberg - Kanal 5, Ulrika Bokstad- ITV Studios.

   

 • 30 aug

  .

  15 Kristaller är utdelade...

  Här kan du läsa vilka som fick ta emot priser i kvällens direktsända gala.

 • 14 aug

  .

  Erik vs David. Palme vs Stenbeck. Årets nominerade är...

  Hela listan

 • 1 aug

  .

  Dirawi och Pops leder Kristallen

   

   

  Båda programledarna har tidigare vunnit Kristallenpriser, faktiskt så sent som förra årets då Pops och Dirawi röstades fram till Årets sport-tv profil och Årets kvinnliga programledare. André Pops är vanligtvis programledare på SVT sport, medan Gina Dirawi bland annat har kunnat ses som programledare för Melodifestivalen två år i rad.

  "Gina och André är en perfekt programledar-combo. Båda är trygga, kul och varma, med erfarenhet av stora evenemang. Som tidigare vinnare av Kristaller vet de också bättre än någon hur prestigefyllt det är att ta emot priset under galakvällen", säger Annie Wegelius, programdirektör på SVT.

  Stiftelsen Det svenska TV-priset grundades 2005 av SVT, TV3, TV4, Kanal 5, UR och Film&TV-producenterna. Stiftelsen belönar det bästa inom svensk television med priset Kristallen. TV-priset Kristallen delas ut för nionde året och sänds i SVT för tredje gången. 15 statyetter delas ut till välförtjänta tv-insatser under det gångna året. Av de 15 olika kategorierna utses tio av pristagarna av en jury, fyra av publiken och ett, Hederspriset, av Kristallens styrelse.

  SVT1 fredag 30 augusti kl 20.00: Kristallen 2013

   

Bloggarkiv
Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med Kristallens nyhetsbrev.

» Prenumerera

Boka dina biljetter nu!

GALABILJETT SEK 1.795
Fördrink, trerätters middag, gala och fest.

SEMINARIEBILJETT SEK 4.995
Seminarium, frukost, lunch och kaffe.

BOKA HÄR